טיפול התנהגותי והשינוי מגיע!

מדע ההתנהגות

טיפול התנהגותי זו שיטה המבוססת על יסודות התפיסה הביהביוריסטית- התנהגותית. שיטה זו דוגלת בהתבוננות בהתנהגות האדם ובמעשיו. על פי תפיסה זו, כל בעיה או הפרעה נפשית הם למעשה דפוסי התנהגות או הרגלים לא יעילים, שנלמדו במהלך החיים. לכן, גם מטרת הטיפול היא בראש ובראשונה שינוי דפוסי ההתנהגות של המטופל תוך שימוש בעקרונות הגישה ההתנהגותית.

התפיסה של טיפול התנהגותי פרחה באמצע שנות ה-20 אך כיום היא כמעט ולא עומדת באופן עצמאי בפני עצמה. השיטה מוזגה בשנות ה-80 יחד עם שיטת הטיפול הקוגניטיבי. כיום השיטה המשולבת של טיפול התנהגותי וטיפול קוגניטיבי נקראת:Cognitive behavioral therapy – CBT

אגב, במהלך פיתוחה של שיטת הטיפול התנהגותי נעשתה התבוננות רבה בהתנהגות בעלי חיים, ואז נעשתה הקבלה להתנהגות האנושית.

חשיבה משפיעה על התנהגות

טיפול התנהגותי נשען על התיאוריה, בה הכל מתחיל בחשיבה. כלומר דפוסי המחשבה של האדם הם אלה שיוצרים את ההתנהגות שלו. על פי תיאוריה זו, חשיבה מעוותת או דפוסי חשיבה פגומים גורמים להפרעות רגשיות. בעצם, אתה מרגיש כמו שאתה חושב, וכך גם אתה מתנהג. אז אם אתה חושב על דברים מסוימים, כי כך למדת, הטיפול הוא פשוט לשנות את החשיבה, וכך גם תשתנה ההתנהגות שלך.

טיפול התנהגותי שהוא כאמור טיפול משולב טיפול התנהגותי –קוגניטיבי, הוא בדרך כלל קצר מועד. לפעמים מספיקים חמישה מפגשים, כדי לפתור את הבעיה. בעצם טיפול התנהגותי תוקף את הבעיה באופן נקודתי מבלי להגיע לשאלה, מה השפיע על האדם להתנהג כך. כלומר, עיקרו של טיפול התנהגותי הוא להכחיד את ההתנהגות המזיקה לאדם ומפריעה לו לתפקד, ולא לחקור למה היא בכלל התחילה. זאת בעיקר, כי חשיבה היא סובייקטיבית מאוד, כך שקשה מאוד להגיע להבנה למה מישהו פוחד מטיסות, גם אם לא קרתה לו כל טראומה הקשורה בנושא, ומישהו אחר לא.

טיפול התנהגותי וגם קוגניטיבי

מדובר בעצם בשילוב בין שתי האסכולות. טיפול פסיכולוגי מסוג זה הוא קצר מועד וממוקד, ונמשך בערך בין 12 ל-15 מפגשים. טיפול התנהגותי כזה מתאים בעיקר להתמודדות עם בעיות דיכאון, ולכן צריך להבין את הבעיה ולהעריך אותה, מוקדם ככל האפשר.

טיפול התנהגותי משולב עם טיפול קוגניטיבי אינו חוקר את העבר ואינו מתיימר להיכנס לנבכיו. הוא לא מתמקד ב"למה", אלא מניע את המטופל לדרכי פעולה, שיוציאו אותו מן המשבר. השיטה לא מנסה לבדוק את הסיבות לדיכאון או לחרדה, אלא לדרכים להוציא את המטופל ממנו.

היתרון המהותי של טיפול התנהגותי הוא השותפות של המטופל בתהליך. זאת בניגוד לשיטות טיפול פסיכולוגיות אחרות, בהן למטופל יש תחושה, כאילו הוא לא יודע מה קורה איתו או עם התהליך הטיפולי.

המטופל כשותף לתהליך טיפול התנהגותי

במהלך טיפול התנהגותי המטופל מרגיש שהוא חלק מהתהליך, במיוחד כשהוא הולך הביתה לאחר טיפול התנהגותי וצריך לתרגל סוגי חשיבה שונים, שיניעו אותו להתנהגות שונה מזו שמנעה ממנו לתפקד כרגיל.

באופן כזה, אגב, כשהמטופל יכול לתרגל את החשיבה שלו במהלך טיפול התנהגותי, כך גם המטפל יכול לראות איפה מתבצעות הטעויות התפיסתיות והמחשבתיות של המטופל, ולעזור לו להתמודד איתן.

הצלחתו של טיפול התנהגותו טמונה לפני הכל ברצון של המטופל לשנות את המחשבה שלו, ועקב כך גם את ההתנהגות שלו. בלי רצון והבנה כי יש בעיה, טיפול התנהגותי יהיה מאוד לא יעיל. טיפול התנהגותי יעיל יכול לשנות את דרך החיים של המטופל, בתנאי שיש רצון והבנה כי יש צורך בשינוי החשיבה באופן מהותי.

לקביעת פגישה או לכל שאלה:
טלפון: 03-9444-104
דוא"ל: info@matzpen.co.il
או דרך טופס יצירת קשר, שנמצא בכל דפי האתר מצד שמאל.