בעיות משמעת אצל ילדים

כל תורת החינוך להתמודדות עם בעיות משמעת מסתכמת בסה"כ בשני כללים:

  1. לתת הרבה מאוד חיזוקים חיוביים
  2. להציב גבולות

בעצם, הגישה שלנו לילדים ולבעיות משמעת אצלם צריכה להיות איזון עדין בין שני הכללים האלה.

וזה קשה מאוד.

מה זה לתת הרבה מאוד חיזוקים חיוביים?

לא צריך לחקות לבעיות משמעת אצל ילדים, הרי ילדים לא משתוללים 24 שעות. לכן חשוב מאוד לחזק ילד ברגעים שהוא לא מתפרע ודווקא על התנהגות החיובית שלו. הוא לא צריך לעשות משהו מיוחד כדי שנפרגן לו. עצם זה שהוא לא משתולל, כבר הישג משמעותי עבורו ועבורינו כהורים.

מה זה לפרגן?

אם אנו מרגישים טוב עם זה שילד לא משתולל ועושה מה שמצופה ממנו אנו כהורים ודאי נרגיש טוב. את ההרגשה הזו חשוב מאוד להביע ולבטא במילים. חשוב לבטא את הרגש בצורה אותנטית, כך שילד ירגיש שהורים 'לא עושים את עצמם'. בכלל תפרגנו כמה שיותר לילדים, אבל על הישגים שלהם בהתנהגות ולא על היופי החיצוני שלהם (על זה נפרגן לעצמנו).

מה זה הצבת גבולות?

זה לא רק חלוקת עונשים. זה בעיקר לתת להבין לילד, בדרך כלל בצורה מילולית, שלא מקובלת עלינו התנהגותו, שמהצד התנהגותו נראת לא כשובבות אלא בעיות משמעת.

איך עושים את זה?

קודם כל עוצרים את הכל.

מסתכלים לילד בעיניים.

לא צועקים.

אומרים בקול תקיף, שקט ומשכנע שאנו אוהבים אותו אך לא מקבלים את דרך התנהגותו.

חשוב באותה נשימה גם לפרט מה בדיוק עשה ילד, שאנו כל כך לא מקבלים.

מה עם עונשים?

חשוב לתת עונש מותאם למעשה שביצע ילד. לא יתכן שילד הרביץ בביה"ס וקיבל עונש לא לצאת מביתו במשך שבועיים. בואו נתאים את העונשים לבעיות משמעת של ילדים.

ילד צריך ללמוד מעונש, לכן חשוב מאוד להסביר על מה העונש ואיך ילד יכול להתנהג אחרת.

כמובן אסור לתת לילד עונש משפיל או פוגע בהתפתחותו. לא לתת לילד ללכת לחוג כדורגל בתור עונש לדוגמה, זה לפגוע בהתפתחותו של ילד. אם ילד הרביץ למישהו אליו להתנצל וצריך להסביר לו איך אפשר לפתור את הבעיה בדרך אחרת ופחות פוגענית.

לא לחלק עונשים על ימין ועל שמאל. חשוב לזכור שזה שילד לא עשה שיעורי בית, לדוגמה, זה לא בעיות משמעת בדיוק. אלא מדובר בחוסר התמדה שלנו כהורים לשבת עם הילד על שיעורי בית שלו. מה שאפשר להציע, זה שבפעם הבאה הוא קודם יעשה שיעורי בית ואחר כך יוכל לצאת להסתובב עם חברים שלו.

והדבר האחרון – בואו לא נגיע לעונשים. אפשר לעשות את זה באמצעות מתן מתמיד של חיזוקים חיוביים, יחס חם ותומך ברגעים שילד אינו משתולל.

יכול להיות שתתעניינו בהדרכת הורים פרטנית במסגרת של מרכז טיפול פסיכולוגי מצפן.

אתם מוזמנים גם לקרוא על קבוצות לילדים עם בעיות משמעת ובעיות התנהגות – כלי מאוד יעיל לטיפול בבעיות האלו.

לקביעת פגישה או לכל שאלה:
טלפון: 03-9444-104
דוא"ל: info@matzpen.co.il
או דרך טופס יצירת קשר, שנמצא בכל דפי האתר מצד שמאל.