מקרים הלא מתאימים לגמילה ביתית
ישנם מקרים שונים של התמכרות לסמים ואלכוהול. במקרים קשים של התמכרות בהם המכור אינו מסוגל לתפקד כלל וכלל יש צורך באשפוז מלא ושהות ממושכת יחסית במרכז גמילה תוך פיקוח מתמיד שמא המטופל לא ישתמש במהלך הטיפול. למקרים כאלו המדינה דאגה להקים מרכזי גמילה אשר פועלים במינון המדינה.
מצבים לגמילה ביתית
במקרים רבים אחרים של התמכרות המכור עדיין לא הגיע לתחתית של תפקודו החברתי, משפחתי, רגשי, מקצועי ועוד. במקרים כאלו המכור ובני משפחתו לא יודעים לאן לפנות ואיכן לעבור טיפול. המדינה לא כל כך דאגה למקרים גבוליים כאלה וישנם מסגרות מועטות (בעיקר פרטיות) שמסוגלים לטפל במכורים שתרם הגיעו להתרסקות סופית.
מהאמור לעיל משתמע כי למכורים רבים אשר מצליחים לתפקד בחברה נורמטיבית צרכים טיפוליים שונים מאלה שאין בכוחם לתפקד בחברה נורמטיבית ועבורם המדינה הקימה מרכזי גמילה מסמים ואלכוהול רבים.
הצרכים המיוחדים של המכורים שממשיכים לתפקד בחברה נורמטיבית הינם אנונימיות והמשך תפקוד חברתי בעת הטיפול. מכורים אלה דואגים רבות לשמם הטוב בחברה, מקום עבודתם, לקוחתם, ילדיהם ועוד. בעבודתנו הקלינית נכחנו רבות למקרים שבהם אבות מכורים (בעיקר מקהילה הדתית) דאגו לדיסקרטיות של הטיפול שמא החתן הצפוי של בתם לא ירצה להינשא לה משום שאביה 'נרקומן'. במקרים אחרים טיפלנו במכור אשר ניהל עסקיו וצוותי עבודה תוך כדי הטיפול.
משנים תפיסה
דוגמאות אלה רבות נוספות הניעו אותנו לשנות את התפיסה המקובלת בתחום טיפול בהתמכרויות הטוענת כי חייב להתקיים ניתוק מוחלט מחיי יום-יום תוך היסגרות במרכז גמילה לתקופה ממושכת. הבנו כי המציאות דורשת בניית מסגרת טיפולית אחרת כגון גמילה ביתית, פרי יצירה ומחקר קליני רב-שנים.
איך זה עובד?
בשלב ראשון נערוך אבחון על מנת לאתר ולמפות צרכים מיוחדים של המכור. יתכן כי כתוצאה מהאבחון נתרשם כי אין מנוס מלהיכנס לגמילה ממוסדת במרכז רפואי מסודר. הגורם העיקרי לכך הינו גיל המתקדם של המטופל ומצבו הפיזי ירוד. במקרים אלו ישנה סכנת חיים ממשית לבצע גמילה ביתית.
במידה ויוחלט על גמילה ביתית מטופל יכנס לתהליך של טיפול פסיכוסוציאלי בהתמכרות.
הדבר מורכב מטיפול פסיכותרפויטי מיוחד תוך שימוש בטכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות ושיטת '12 צעדים', וליווי של חונכים אשר יעזרו בהפנמת המסר הטיפולי.
כאמור, בכל השלבים של הטיפול תשמר דיסקרטיות ויעשה מאמץ לשמור על תפקודו היום-יומי של המטופל.