חרדה – איתות לבעיה !
חרדה נורמטיבית היא תחושה שמלווה כמעט כל אחד מאיתנו במהלך חייו ומאותתת מפני סכנה שיש להישמר מפניה. מדובר בתחושה עמומה של פחד ממה שהולך לקרות. תחושות חרדה קיצוניות, התקפי חרדה, מלווים בהרגשה לא נעימה ברמה קיצונית, המתבטאת גם באופן פיזי בצורת דופק מואץ, הזעה, בחילות, שלשולים, פרפרים בבטן, תחושת נימול, הקאות, צמרמורות, גלי חום ועוד. מלבד התחושות הפיזיות המעיקות, מתלווים לחרדה תחושות של מתח, דאגה, פחד מוות, איבוד שליטה, ניתוק עצמי ובהלה. התקפי חרדה כרוניים שנמשכים לאורך זמן משפיעים רבות על התפקוד היומיומי ופוגעים בחשיבה, ביכולת הריכוז, בקליטה וביכולת הלמידה. חרדה מתמשכת גורמת להסתגרות, לקריסת מערכות ולתשישות.
בניגוד לפחד, שמאותת על סכנה אפשרית ומתריע מפניה, חרדה היא תגובה לאיום מגורם מעורפל, ועל כן זה מורכב יותר להתמודד איתה. במקרה בו חרדה מועצמת בקיצוניות מבחינת סימפטומים ועוצמת הרגשות – מוטב לפנות לקבלת טיפול מתאים.
חרדה בצורתה הקיצונית יכולה להופיע בצורה של התקפי חרדה, או חרדה מתמשכת וכרונית. במקרים מסוימים אפשר לסבול גם משילוב של שני המקרים.
חרדה – פנים רבות לה
קיימים סוגים שונים של הפרעות חרדה שכיחות: חרדה מוכללת, חרדה כתוצאה מהפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, חרדה חברתית, חרדת ביצוע, הפרעה פוסט-טראומתית, הפרעת פאניקה, פוביות, היפוכונדרייה, פחד חוצות, חרדת טיסה, חרדת נטישה, חרדת מבחנים, ועוד מגוון הפרעות חרדה נוספות.
ברבים מן המקרים, אנשים הסובלים מבעיות חרדה מעדיפים להימנע ממצבים וממקומות שמעוררים אצלם התקפים. לכאורה ובטווח הקצר ההימנעות מהסיטואציות ומהמקומות הנ"ל עוזרת להם להקל ולהפחית תחושות חרדה. ומה בטווח הארוך? החרדה חוזרת כמו בומרנג! התקפי החרדה לא יאחרו להגיע, בעוצמות גבוהות אף יותר ובקיצוניות גדולה.
אפשרויות טיפול במקרי חרדה
בניגוד להימנעות ממעוררי החרדה, אפשר להתרגל לתחושות החרדה עד כדי נטרול תחושות חרדה. כאשר לא מצליחים להתמודד עם התקפים האלו באופן עצמאי, ניתן ואף כדאי להיעזר במסגרת טיפולית, שתספק עבור הסובלים מבעיות חרדה פתרונות הולמים. ישנן כיום כל מיני מסגרות טיפולית המציעות תמיכה, הכוונה ובטחון לפתרון בעיות חרדה בהתאם לצרכיכם.
קיימות שתי גישות לטיפול בבעיות חרדה, כאשר כל אחד יכול לבחור את הטיפול שנראה לו כטיפול האפקטיבי עבורו:
- טיפול תרופתי בבעיות חרדה בעזרת פסיכיאטר
הטיפול התרופתי בבעיות חרדה ניתן על ידי פסיכיאטר מומחה בלבד. הטיפול התרופתי בבעיות חרדה מתמקד בשינוי המאזן הכימי במוחו של החולה. כאשר הפונה לקבלת טיפול מרגיש, כי חייו השתנו באופן קיצוני בגלל התקפי חרדה – אפשר לשקול טיפול תרופתי בהתאם לנסיבות: אם מדובר בהתקפי חרדה בעקבות אירועים מסוימים, כמו חרדה מטיסות או חרדה הקשורה במבחנים – טיפול תרופתי ממוקד לפני האירוע המדובר יכול לסייע. במידה ומדובר בהתקפי חרדה שאינם קשורים לאירועים ספציפיים – יש לשקול טיפול תרופתי ארוך טווח. - טיפול פסיכולוגי בבעיות חרדה ע"י מטפל קליני
מטפל קליני -איש מקצוע בריאות הנפש שהתמחה בטיפול בחרדות: פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי קליני, קרימינולוג קליני, פסיכיאטר, מטפל בהבעה ויצירה.
טיפול פסיכולוגי בבעיות חרדה כולל שתי גישות טיפוליות:
- טיפול פסיכו-דינמי (שיחות טיפוליות): כאשר בעיות חרדה הן סממן חיצוני לבעיות עמוקות יותר, יש לאתר את שורש הבעיה ולטפל בה. באמצעות שיחות טיפוליות, שיוזם מטפל, ניתן להגיע אל מהות הבעיה ועל ידי כך להגיע לפתרונה.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – מדובר בגישה פסיכולוגית, לפיה ניתן לאמן את האדם לשלוט בהתקפי החרדה שלו, ובאמצעות כך לשפר את איכות החיים. על פי הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, יש להקדים שליטה למכה. אין סיבה לסבול בעיות חרדה תקופה ממושכת עד שמגלים את מהות הבעיה, אלא לסגל אמצעים התנהגותיים בעזרתם יוכל לשנות את יחסו אל מושא החרדה.