האם זה דיכאון או סתם מצב רוח ירוד?
לפי סקר ארגון הבריאות העולמי כ-20% מישראלים מדווחים כי הם סבלו או סובלים מדיכאון. כידוע, במצבי דיכאון רמת איכות החיים שלנו יורדת, היחסים הבין-אישיים עם בני המשפחה, עמיתים לעבודה וחברים מחריפים, ויעילות העבודה שלנו יורדת באופן דרמטי.
הטיפול הנפוץ כיום בדיכאון הוא תרופתי ובאמצעות טיפול פסיכולוגי (טיפול באמצעות שיחות – פסיכותרפיה). ראוי לציין, כי לפני כ-100-50 שנה רוב האנשים שפנו לטיפול פסיכותרפי השתייכו לאליטה האינטלקטואלית הכלכלית של החברה. אנשים אלה העריכו היטב את חשיבות החיים האיכותיים והבריאים נפשית ורוחנית. עם זאת, בשנים האחרונות מספר הפונים לטיפול פסיכולוגי מקצועי גדל בקרב כל השכבות החברתיות.
כיצד ניתן להבחין שאצלכם או אצל קרוביכם לא רק קיים מצב רוח ירוד, אלא מדובר בדיכאון, מצב שדורש פניה לטיפול פסיכולוגי?
כל מצב דיכאוני כולל שלושה מרכיבים:
- הפרעות במצב הרוח
- ירידה במצב הפיזי כללי
- עייפות
המרכיב הראשון של הדיכאון
המרכיב הראשון של הדיכאון קשור לשינויים במצבי הרוח, זאת כאשר מצב הרוח הירוד נמשך יותר משבועיים. לאדם שסובל מדיכאון הכול נראה "אפור" וחסר עניין. ניתן להצביע על תנודות במצב הרוח במהלך היום – בבוקר יכול להיות מצב רוח טוב, אך לקראת הערב הוא עלול לרדת או ההפך. אמנם ישנם מקרים ללא תנודות במצב הרוח במשך היום – הוא ירוד באופן קבוע.
מצב רוח ירוד יכול להיות עם גוון שונה. יכול להיות מצב רוח עם גוון של חרדה, ייאוש, חוסר תקווה, אדישות או עצבנות יתרה. לפעמים אדם לא מרגיש כי מצב רוחו ירד, אך הוא עלול להרגיש סימנים גופניים של דיכאון, כגון תחושת חום באזור החזה, תחושת כובד, הידועה בשם "אבן על הלב". לעתים נדירות דיכאון יתבטא בכאבים כרוניים ובדיקה רפואית לא תגלה שום הסבר אורגני (פיזי) לכאבים.
לעתים קרובות אנשים מגיבים למצב של סטרס ממושך בדיכאון עם גוון של חרדה. הדבר עלול לקרות בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי כגון אירועים חבלניים ומלחמה. האירועים האחרונים של מלחמה בצפון, הפגזה בלתי פוסקת בדרום כבר גרמו לפניות רבות לאנשי בריאות הנפש בבקשה לטפל הן בפוסט-טראומה, הן בחרדה והן בדיכאון עם או בלי גוון חרדתי. אנשים בדרך כלל נבדלים זה מזה בהרגשת החרדה. היא עלולה להתבטא בפחד להירדם, סיוטים בלילה, ובפחד כפייתי שלקרובים שלנו יקרה משהו נורא. לפעמים אדם מתאר חרדה כעצבנות ואי יכולת לשבת במקום. הרגשה בלתי פוסקת של אי שקט לא משאירה לאדם מקום לרוגע, הוא אינו מצליח לשבת במקום אחד יותר מ 2- 3 דקות, הוא קם ומתהלך ללא הפסקה.
חרדה חזקה מאוד מתחילה על רקע דיכאון קשה ומתבטאת בהתקפי חרדה (תחושה של מחנק, דופק לב מואץ, רעד בגוף ותחושת חום). מקרים אלה מעידים על כך שחרדה היא הקצה העליון של הקרחון הקרוי 'דיכאון'.
אם במקרה של דיכאון עמוק האדם אינו מצליח לשבת במקום אחד, אז בסוגים אחרים של דיכאון הוא סובל מחוסר מרץ. במקרים כאלה החולה עשוי לישון 12-14 שעות ביממה, אך עדיין הוא ירגיש עייפות בבקרים ובמהלך כל היום. פעילות שגרתית נראית כבלתי ניתנת לביצוע וחסרת משמעות. אלו הסימנים של דיכאון אפתי.
דיכאון מסוג זה מפחית את רמת התפקוד של כל התהליכים הפיזיולוגיים בגוף האדם ואף פוגע בהם. אדם מתקשה לחשוב, מדווח על בעיות בקשב, ריכוז וזיכרון, וכמובן כל הסימנים האלו משפיעים על יכולתו לעבוד ולתקשר עם הסביבה. בעיות קשב וריכוז מתבטאות בכך שאדם לא מסוגל לקרוא יותר מכמה עמודים ואף שורות בספר או לצפות טלוויזיה, אפילו זמן קצר יחסית. הוא עלול לשבת מול מחשב יום שלם, אך לא יצליח להתרכז בעבודתו.
המרכיב השני של דיכאון
המרכיב השני של דיכאון כולל הפרעות במצב הפיזי כללי (הפרעות במערכת הוגטטיבית). במידה שבדיקה רפואית שללה בעיות אורגניות (גופניות), יתכן והטלת מימיו מוגברת של חולה, כעבי ראש, קפיצות לחץ דם וחום הגוף יתפרשו כתסמיני דיכאון.
בנוסף לכך, דיכאון עשוי להתבטא בחוסר תאבון ועצירות. לעתים רחוקות, במקרים של דיכאון לא טיפוסי יש תאבון מוגבר ושלשולים.
דיכאון משפיע לרעה גם על חיי המין. נשים וגברים כאחד מדווחים על ירידה בתפקוד ובתשוקה המינית. לעתים רחוקות דיכאון מתבטא באוננות מוגברת או ההפך בבריחה לקשרים מיניים מזדמנים ולא בטוחים. לנשים הסובלות מדיכאון עלול במחזור להתעכב המחזור ב10- 14יום, זאת במשך כחצי שנה ואף יותר.
המרכיב השלישי של דיכאון
המרכיב השלישי של דיכאון כולל עייפות יתרה, רגישות לשינויי מזג האוויר ועצבנות יתרה. עצבנות עלולה להופיע כתוצאה מחשיפה לאור בוהק או ממגע אנושי לא צפוי (לדוגמה, אם מישהו בטעות נוגע בנו ברחוב או באוטובוס), והדבר לפעמים גורר להתפרצות בכי ..
נדודי שינה הנובעים מקושי להירדם, משינה שאינה איכותית או מיקיצה מוקדמת מדי בבוקר מהווים תסמינים נוספים של דיכאון.
דיכאון מתפתח לפי חוקים משלו. ישנם תסמינים המצביעים על רמת הקושי של הדיכאון. מחשבות על חוסר משמעות בחיים ואף מחשבות אובדניות מעידות על החמרה בדיכאון. בדרך כלל מחשבות אלו עולות ברצף הבא: הרגשה כללית של אובדן טעם בחיים, מחשבות על חוסר משמעות או חוסר מטרה בחיים, מחשבות יותר קונקרטיות על התאבדות ותוכניות על דרכי התאבדות. עם הופעת תסמינים אלו אצלכם או אצל קרוביכם עליך לפנות באופן דחוף לטיפול אצל פסיכותרפיסט או פסיכיאטר (כל איש מקצוע העוסק בבריאות הנפש). במצב זה למהירות הפניה ישנה חשיבות מכרעת.
האפשרויות לטיפול הן:
פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי), טיפול תרופתי או שילוב ביניהם.
טיפול תרופתי ניתן על ידי פסיכיאטר שאיבחן דיכאון והתרשם מהצורך בנטילת תרופות נוגדי דיכאון. תרופות אלו משפיעות על רמת הסרוטונין (הורמון אושר ותענוג) הנוראדרנלין וכד' במוח. הורמונים אלו משפיעים על מצב רוחנו. לרוב הרבה יותר קל, מהר וזול לטפל בבעיות הפסיכולוגיות באמצעות תרופות.
רבים חוששים ת ליטול תרופות נגד דיכאון בגלל הפחד מהתמכרות. בעוד שסוג זה של תרופות אינו ממכר.
הפסיכיאטר מתאים את הטיפול התרופתי לסוג הדיכאון. ישנן תרופות המטפלות בדיכאון המאופיין בחרדה, או באדישות ואפתיה, ואם טיפול ניתן על ידי פסיכיאטר שמתאים את המינון הנכון ,לאחר כ-3- 4 שבועות ניתן להבחין בנסיגה בדיכאון: המחשבות האובדניות והחרדות נעלמות, ומופיע רצון לפעול ומצב הרוח משתפר ומתייצב.
תרופות נוגדי דיכאון מתחילות לפעול בסוף השבוע השני או השלישי. רוב האנשים ברגע שחשים הקלה במצבם מפסיקים ליטול תרופות, וכתוצאה מכך הדיכאון חוזר תוך מספר שבועות. לכן חשוב מאוד ליטול תרופות בכל התקופה הנדרשת, וזה כמובן, על פי הנחיית הרופא.
חשוב להתייחס לדיכאון כאל חום במחלות רגילות. חום זה לא מחלה, אלא תסמין שמשהו לא בסדר בגוף שלנו. במקרים כאלו אנו פונים לרופא שמנסה להבין מהו הגורם האפשרי לחום (שפעת, דלקת או משהו אחר). באותה מידה דיכאון מצביע על כך שיש לנו בעיה כלשהי, ופסיכיאטר נותן לנו תרופות "נוגדי חום" – נוגדי דיכאון. בהמשך, טיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות עוזר לנו להתגבר על מקורות אפשריים לדיכאון. מבחינת משך הטיפול, דיכאון שנמשך מעט זמן (עד כחצי שנה) מגיב טוב ומהר יותר לטיפול. טיפול ממוצע במקרים כאלה נמשך 12-15 מפגשים באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). עם זאת, במידה שחולה דחה את הטיפול במשך שנים, נצטרך להפעיל הרבה יותר מאמצים וזמן על מנת להתגבר על הדיכאון. במקרים כאלו טיפול עשוי להימשך בין חצי שנה לשנה וחצי (ואף יותר, תלוי בנסיבות המקרה).
יש לא מעט מקרים של דיכאון קל שלא דורשים טיפול תרופתי, וניתן לעזור רק באמצעות פסיכותרפיה.
זקוקים לייעוץ של מומחה לטיפול בדיכאון?
יש לך לכם שאלה בנושא?
אתם לא בטוחים איזה סוג של עזרה אתם צריכים?