טיפול בהפרעת קשב וריכוז עם/בלי היפראקטיביות
כיום כמעט בכל מקום ניתן לשמוע על בעיות קשב וריכוז. שומעים את זה בבי"ס, בחוגים, פסיכולוגים מדברים על זה, נוירולוגים, פסיכיאטרים, בעיתון 'לאישה', בטלוויזיה ורדיו. כולם מנסים לאבחן, להסביר מה זה, ממה זה נובע, אך לא ממש מסבירים איך לטפל, חוץ מאולי שלילת טיפול תרופתי כמו ריטלין.
אנחנו ננסה להסביר לא רק איזו מן בעיה זו אלא בעיקר איך לטפל בה.
הפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות (ADD/ ADHD) היא הפרעה תורשתית ונרכשת. ישנם גורמים רבים לה אך הדבר החשוב שצריך לדעת – אף אחד לא אשם בזה שהופיעה פתאום הבעיה אצל ילדינו, ואם כבר מישהו אשם, אז הלקאה עצמית אינה גורמת לריפוי מוצלח של הבעיה.
פי שכבר ציינו הגורם העיקרי הוא מוחי. יחד עם זאת, עם הזמן מתווסף גורם שני שהוא היחס החברתי הלא כל כך נכון כלפי הילד, הלא ממש מקשיב ולא ממש רגוע. זה די ברור מדוע אנו מגיבים בצורה לא כל כך סובלנית. אנו לא יודעים מה הדרך הנכונה לנהוג עם ילד כזה, אין לנו כוח, אנו עייפים אחרי יום עבודה קשה. למורה בכיתה יש בין 30 ל-40 תלמידים ולכן גם לה קשה לתת יחס נכון לילד. לכן ילדים שלנו מביאים מבי"ס פתק ממורה, הם מושהים וכדומה.
במילים אחרות שילוב הגורם המוחי ויחס חברתי לא מכיל, לא סבלני ואף דוחה גורמים לעיצוב של ADHD.
מה עושים?
קודם כל כדאי מאוד לאבחן את הבעיה. מצד אחד לא להסתמך על האמירה המפורסמת שנשלפת מהמותן שהילד הוא 'היפר' וצריך לתת לו ריטלין. מצד שני לא לפעול מתוך האמירה מפורסמת לא פחות 'לא בבית ספרנו' או 'לי זה לא יקרה'. יכול להיות שכן קרה משהו ולכן חשוב לאבחן.
מי מאבחן הפרעות קשב וריכוז?
בטוח לא מכשף של הכפר. מי שרשאי לאבחן את ההפרעה זהו רופא נוירולוג או פסיכיאטר שהתמחו באבחון וטיפול ב-ADHD.
יתכן מאוד שאחרי בדיקה רפואית תתבקשו לגשת לבדיקה פסיכולוגית מעמיקה ומקיפה, שתספק תשובה מה בדיוק השתבש בנפש, קוגניציה, רגש, התנהגות, יחסים בין-אישיים ועוד.
יתכן שתופנו לאנשי מקצוע נוספים כגון קלינאי תקשורת, מרפא בעיסוק ועוד. זה בסדר וזה לא מעיד על פתולוגיה חמורה במיוחד, אלא על רצון טוב של אנשי מקצוע להגיע לאבחון מעמיק ככל היותר.
ומה עם הטיפול בהפרעות קשב וריכוז?
אז אבחנו את הפרעת קשב וריכוז עם/בלי היפראקטיביות וכעת יש צורך בטיפול.
קודם כל בואו נרגע, לא תמיד יש צורך לתת טיפול תרופתי. לא כל רופא ירצה לטפל בהפרעת קשב וריכוז באמצעות ריטלין או תרופות אחרות. יחד עם זאת, כדאי לזכור שטיפול תרופתי הוא המהיר ביותר מכל הטיפולים הקיימים בהפרעת קשב וריכוז עם/בלי היפראקטיביות. מי שרשאי לתת את הטיפול התרופתי זהו רופא בלבד שיחליט האם מטופל ספציפי זה יקבל תרופות או לא.
אם כן, אז תיקחו, אבל תזכרו טיפול תרופתי לבדו כמעט ולא עוזר לטווח רחוק ללא טיפול פסיכולוגי ספציפי מאוד.
אז מהו?
המטרה העיקרית בטיפולים פסיכולוגיים לתת לילדים יכולת להתמודד עם דחפים שלהם, להתאפק ולרסן את עצמם. ולתת להורים יכולת להבין את ילדם וליצור עמם קשר כין-אישי מכבד את שני הצדדים.
דבר ראשון, מדובר בטיפול התנהגותי. זהו טיפול מיוחד שמכוון להצבת גבולות לילד/נער שקשה לו לשמור על המסגרת באופן רגיל. בעיה זו מצריכה גישה אחרת להצבת גבולות, והדבר נרכש בטיפול מסוג זה.
שנית, אנחנו מדברים על הדרכת הורים. מכוון שהורים אינם יודעים להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז, חשוב להקנות להם כלים לתקשורת בין-אישית מכבדת, מכילה אך גם מציבה גבולות ומבנה מסגרת.
ולבסוף אנו מדברים על טיפולים באמצעות יצירה, תיאטרון ודרמה, בע"ח ושיטות גופניות כמו שיטת אלבאום. בכל הטיפולים האלה ילד רוכש לעצמו יכולת להיות אמפתי כלפי אחר, לתקשר אם האחר תוך מתן כבוד הדדי ולשבור את מעגל הדחייה החברתית אליו כל כך התרגל.
ומי רשאי לתת טיפול הלא תרופתי?
כל איש מקצוע מתחום בריאות הנפש, שהתמחה בשיטות המדוברות ובטיפול בהפרעות קשב וריכוז עם /בלי היפראקטיביות. אלה יכולים להיות פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים באומנות, מטפלים באמצעות בע"ח, קרימינולוגים קליניים, פסיכותרפיסטים ועוד. מה שחשוב זה לבדוק האם לאותו איש מקצוע אליו הגעתם ישנו ניסיון בטיפול בהפרעת קשב וריכוז.
עם אתם מעוניינים בטיפול בבעיות קשב וריכוז אתם מוזמנים לפנות לאנשי מקצוע, העובדים במרכז ייעוץ וטיפול מצפן. למטפלים שלנו יש ניסיון רב בתחום הזה.
ד"ר ויטלי טבלב, PhD
רכז טיפול במרכז ייעוץ וטיפול מצפן
אתם או ילדיכם אובחנתם כסובלים מהפרעת קשב וריכוז?
יש לכם שאלות בנושא הפראות קשב וריכוז?
אתם שוקלים להיכנס לטיפול בהפרעת קשב וריכוז?