מיטב מומחי מרכז מצפן מבצעים הערכות מסוכנות מזה שנים רבות וצברו ידע וניסיון אשיר בתחום הזה.
כל הערכות מסוכנות במרכז מצפן מתבצעות בפיקוח מקצועי של קרימינולוג קליני ורכז טיפול של המרכז ד"ר ויטלי טבלב.
הערכת מסוכנות – קהל היעד/מקרים לבדיקה
- מתבגרים השוהים במסגרות טיפוליות, חינוכיות או בתי סוהר עקב אלימות במשפחה ו/או מחוצה לה, עבירות מין, עבירות סמים, עבירות רכוש, תחלואה כפולה (שילב הפרעות נפשיות ושימוש/התמכרות לחומרים פסיכו-אקטיביים).
- בוגרים השוהים במסגרות טיפוליות או בבתי כלא.
- מטופלים/אסירים המעוניינים לצאת לחופשה ממסגרת טיפולית/בית כלא.
- אסירים ברי זכות לחופשה, שעל פי החוק חלה עליהם חובת הערכת מסוכנות (כגון עברייני מין).
- אסירים המעוניינים בשחרור מוקדם.
- אסירים/ עצורים המעוניינים בקבלת טיפול פסיכולוגי.
- אנשים הנמצאים בהליך משפטי.
סוגי הבדיקות
- הערכת מסוכנות הפרט כלפי עצמו ו/ או כלפי זולת.
- מתן חוו”ד מומחה בנושא הפרעות נפשיות, שימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים (חפ”א) או התמכרויות והתנהגות עבריינית.
- בדיקת כשירות לעמידה לדין ובחינת מצבו הנפשי של נאשם בעת ביצוע העבירה.
- הערכת כוחות/ מוכנות/ יכולת פוטנציאליים לטיפול ושיקום.
- הצעת תכנית שיקום וביצועה.
מסגרת בדיקת הערכת מסוכנות
ניתן לבצע את הבדיקה (הערכת מסוכנות, אבחון קליני, בדיקת כוחות ומוטיבציה לגמילה, שיקום וטיפול) הן עבור מסגרת או רשות ציבורית (לדוגמה, סנגוריה ציבורית, רשות שיקום האסיר – רש"א) והן באופן פרטי.
מיקום ביצוע הבדיקה – הן במסגרת הכליאה/טיפול (ניתן להגיע לכל הארץ) והן בקליניקה הפרטית של המרכז.
לצורך הערכת מסוכנות יתקיימו 1-2 מפגשים (תלוי בסוג הבדיקה) בהיקף של כשעה וחצי עד 3 שעות לכל מפגש.
בסיום הבדיקה, המאבחן יערוך דו”ח שיכלול את ממצאי הבדיקה וההמלצות בעקבות זאת. במידה ויידרש, מאבחן יגיע למתן עדות בבית משפט.
במקרה שמדובר בהצעת גמילה, טיפול ושיקום, המאבחן יגבש את תכנית טיפולית ויציג את כל שלביה, כולל פירוט צוות ומסגרת טיפולית/שיקומית. ישנה אפשרות כי מאבחן יציע את עצמו לביצוע תוכנית טיפולית או לאכיפתה. חשוב לציין כי כל התכניות – אבחוניות, טיפוליות ושיקומיות – מתקיימות בשיתוף פעולה צמוד עם המסגרת המזמינה ו/או אכיפת החוק (בתי משפט, שירות מבחן, רש”א, מסגרות טיפוליות/חינוכיות) תוך מתן דיווח שוטף בכל שלבי האבחון/ טיפול. במידה ויופרו תנאי התוכנית (טיפול, שיקום, שחרור מוקדם) יוגש במיידי דיווח על כך לגורמים רלוונטיים.
הצורך בהערכת מסוכנות
במסגרות טיפוליות וחינוכיות, בבתי סוהר ובדיונים משפטיים ישנם מקרים המצריכים בדיקות קליניות של מטופלים, חניכים, אסירים ונאשמים. מדובר בבדיקות הערכת מסוכנות וחוות דעת מומחה, אותן רשאי לבצע קרימינולוג קליני, שמומחה בעבודה קלינית עם אוכלוסייה משפטית.
מדוע זקוקים למומחה חיצוני ולא מספיק להשתמש באנשי מקצוע העובדים במסגרות הללו?
במרבית המקרים במסגרות קליניות, חינוכיות וכאלה ששייכות לשב"ס אנשי מקצוע אינם מומחים דיו לביצוע לעריכת חוות דעת מומחה לעניין הערכת מסוכנות. מאידך, קרימינולוג קליני שנמצא ברשימת המומחים של הסניגוריה הציבורית ואף מגיש חוות דעת מומחה מטעם עו"ד פרטיים הוא בדרך כלל בעל מומחיות רבה בהערכות מסוכנות.
סיבה נוספת היא כי מומחה מגיע מחוץ למסגרת המזמינה את חוות דעת, משום כך ישנה סבירות גבוהה כי חוות דעת תהיה אובייקטיבית יותר.
לחוות דעת המוגשות על ידי קרימינולוג קליני משקל רב בקביעת תוכניות טיפול, שיקום ואף שחרור מוקדם מבית הסוהר. המסגרות (טיפוליות או אכיפתיות) בכלל ושופטים בוועדות שחרור ובבתי משפט בפרט משתמשים בממצאי בדיקות קליניות לצורכי החלטות שחרור, לרבות שחרור מוקדם או שחרור לחופשה, הפניה לטיפול, שיקום ועוד.