הערכת מסוכנות לאובדנות

הרבה פעמים ילדים שלנו יכולים לומר משהו שאחר כך אנחנו לא יודעים מה לעשות עם אמירות כאלה. ילדים לא ממש אומרים בשקילה דברים ולא יודעים לצפות להשלכות של הדברים שיעשו או יגידו. בהקשר הזה הרבה פעמים ילדים יכולים לומר "לא בא לי לחיות" או "אני אתאבד" או משהו בסגנון זה. עבור ההורים הבעיה מתחילה כאשר דברים אלה נאמרו בביה"ס ומישהו מצוות ביה"ס שמע אותם. גם אנחנו, ההורים לא תמיד יודעים איך להתייחס לאמירות כאלה של ילד בן 8, או ילדה בת 11.

תגובת מערכת החינוך

לפי הוראות משרד החינוך אין ביה"ס ראשי לעבור על אמירה כזו ויש לבחון מידת רצינות הדברים ואף מידת הסיכון שילד כזה מהווה לעצמו. יתרה מכך, ילד שביטא אמירה כזו או כוונות כאלה אינו מורשה לחזור לביה"ס ללא אבחון איש מקצוע בריאות הנפש שקובע כי הילד אינו מסוכן לעצמו. ניתן להבין את ההוראות האלה לאור מקרים חוזרים ונשנים בהם ילד או נער "הצליח" להתאבד. במקרים כואבים אלה אנחנו ההורים והחברה שואלים את עצמנו, ובצדק, היכן היינו ומדוע לא שמנו לב לאותות מצוקה שבדיעבד אנו נזכרים בהם.

הערכת מסוכנות לאובדנות

בכדי לא "לפספס" אותות מצוקה אלה הוחלט כי על יועצת ביה"ס להזמין הורה ולדרוש הערכת מסוכנות לאובדנות. ניתן לבצע אותה בכל מוסד לבריאות הנפש ציבורי, אך בכדי להמנע מתור המתנה ארוך ישנה אפשרות לפנות באופן פרטי להערכת מסוכנות. במרכז מצפן עובדים אנשי מקצוע בריאות הנפש, כגון פסיכיאטרים, פסיכולוגים וקרימינולוגים קליניים שמומחים בהערכת מסוכנות לאובדנות אצל ילדים ונוער.

אופן העברת הערכת מסוכנות לילד

הערכת מסוכנות לאובדנות אצל ילדים נמשכת כשעה וחצי ומורכבת משיחה אבחונית עם הורים ושיחה אבחונית נפרדת עם הילד. מומחים של מרכז מצפן ינסו להבין מדוע ביטא הילד כוונות אובדניות, מה גרם לו לכך והאם ישנה סכנה ממשית לאובדנות. המאבחן של מרכז מצפן ישאל גם שאלה האם ילד מתכוון לחזור על אמירותיו או נסיונות אובדניות (במידה והיו כאלה) והאם הוא מבין בכלל למה הוא מתכוון ומה ההשלכות של מעשה אובדני.

לאחר אבחון קפדני אך זהיר מומחה של מרכז מצפן רושם סיכום קליני וקובע האם ילד מסוכן לעצמו והאם יש מניעה כלשהי לחזור לביה"ס. במידה שימצא סיכון לאובדנות יציע מומחה של מרכז מצפן דרכי התערבות וטיפול ואף יציע לשוחח עם גורם טיפול או חינוך בביה"ס וימליץ על דרכי פתרון הבעיה.

אז מה עושים?

אם הילד ביטא אמירות או מעשים אובדניים לא כדאי לחקות עד שזה יעבור לו או לקוות כי הוא רק רצה למשוך תשומת לב. מומלץ להגיע במידי לאבחון וזה מתוך מספר סיבות:

  • לוודא שהילד אינו אובדני ולבדוק מדוע איים באובדנות.
  • להרגיע את עצמנו וגם את המערכת.
  • להפסיד כמה שפחות ימי לימודים.

במקרים של איום אובדני אצל הילדים אנשי מקצוע של מרכז מצפן משתדלים לקבל לאבחון והערכת מסוכנות לאובדנות במהירות מרבית. אנו עושים כמיטב יכולתנו כדי לקצר תור המתנה ואף להמציא סיכום קליני למחרת הבדיקה.

לקביעת פגישה או לכל שאלה:
טלפון: 03-9444-104
דוא"ל: info@matzpen.co.il
או דרך טופס יצירת קשר, שנמצא בכל דפי האתר מצד שמאל.