הדרכת הורים

הדרכת הורים

לא מעט הורים לא מצליחים לתקשר עם ילדהם. אנו מרגישים שילדינו לא מבינים אותנו, או שאנחנו לא מבינים אותם. יש להם עניינים ותחביבים שלהם והם לא תמיד מבינים את הדאגות שלנו. הרבה פעמים אנחנו מגבילים את ילדינו מתוך אכפתיות ודאגה אך הם מקבלים את זה כעונש. אחת התגובות שלהם לחינוך שלנו זה מרד שלעיתים בא לידי ביטוי בבעיות משמעת. זה מוכר לנו משום שלא פעם נאלצנו להתמודד עם בעיות משמעת של ילדנו. לעיתים אנו מחלקים עונשים בתקווה שהפעם ילד ילמד לקח. אך בעיות משמעת חוזרות ואנו מוצאים את עצמנו עובדי עצות, מחפשים פתרונות פלא ואף מחפשים תרופות הרגעה.

מבין שלל כלים שיש לנו היום הכלי שנועד לתת פתרון יעיל לבעיות משמעת אצל ילדים הינו הדרכת הורים.

מה הם בעיות משמעת ואיך הדרכת הורים מסייעת?

אנו בדרך כלל מתכוונים ל: אלימות פיזית ו/או מילולית, העדרות משיעורים בבית ספר, חזרה מאוחרת מאוד הביתה ואף בריחה מהבית, אי הקשבה לבקשות ודרישות של הורים, דרשנות יתרה ללא התחשבות בשאר בני משפחה, גניבות, קללות, שימוש בסמים ואלכוהול.

את הרשימה הזו אפשר להמשיך עוד ועוד.

ואיך מרגיש הילד?

הוא בדרך כלל מתוסכל שלא מבינים אותו, מגבילים, מחנכים ומציבים גבולות. מרגיש לא מובן, דחוי ולא מקובל לא רק בכיתה או בין חברים אלא אף בביתו. בעיות משמעת לעיתים קרובות מעידות על דיכאון אצל ילדים ובעיות חרדה. זאת משום שילדים עוד לא יודעים לבטא את רגשותיהם במילים.

על מנת להתגבר על בעיות הללו אנו מציעים הדרכה הורית.

מה זה הדרכת הורים?

נכון שאנו יודעים טוב מאוד איך לחנך את ילדנו, אנו מכירים אותם יותר טוב מכולם. יחד עם זאת, בואו נזכור שאנחנו גם הורים שלהם. אנו אוהבים אותם מאוד, כשילד בוכה זה צובט לנו בלב ואנו מוכנים לעשות הכל כדי שהילד ירגיש טוב יותר. תחושות אלו מתעצמות אף יותר במקרים שהיה קושי כלשהו להביא ילד לעולם, כמו לדוגמה, לאחר טיפולי פוריות בהם הורים סוף-סוף זוכים בילד מיוחל. במקרים כאלו ואחרים קשה לנו רגשית להתמודד עם בעיות משמעת של ילדנו ולהציב להם גבולות. זה אומר שאנו לא תמיד מגיבים נכון להשתוללות של ילדים ולבעיות משמעת שלהם. הדבר מצריך לתת מבט מהצד וזה התפקיד של הדרכת הורים.

הדרכת הורים מתחילה מזה שאנשי מקצוע עושים תצפית על התנהגות הילד ועל דפוסי תקשורת של הורים. לאחר מכן הדרכת הורים מתגלגלת לכוון פיתוח תובנה לדפוסי תקשורת הבין-אישית. המטפל דן עם הורים בממצאים של האבחון, מדבר על התנהגויות של ילד ותגובות של הורים. הדרכת הורים נותנת אפשרות לראות מהצד את ההתנהגות הילד ושל הורים. איש מקצוע מנסה לשקף דפוסי התנהגות של ילד ולייעץ להורים איך להגיב נכון כך שלא נפגע בילד, בהתפתחותו, לא נשפיל אותו, אך גם נחנך אותו ונכוון אותו להתנהגות חיובית שאינה פוגעת באחרים.

במרכז מצפן ישנם כמה אופנים להדרכת הורים.

הדרכת הורים בביתה של משפחה הפונה (מעין סופר-נני).במקרה כזה הדרכת הורים מותאמת לצרכים המיוחדים של המשפחה. במהלך הדרכת הורים מסוג זה ניתן לראות את דפוסי תקשורת של בני המשפחה במקומם הטבעי – בביתם.

הדרכת הורים באופן פרטני (מול שני הורים) בקליניקה של המרכז. הדרכת הורים במקרים כאלה מכוונת למקרים בהם אין צורך בהגעה של הילד לטיפול אלא מספיק לעשות עבודה טיפול מול הורים בלבד.

הדרכת הורים משולבת – רוב המפגשים יתקיימו בקליניקה של מרכז מצפן, אך מספר המפגשים (בהתאם למצב הילד והוריו) יתקיימו בביתה של משפחה. המטרה היא לראות את האינטראקציות הורה-ילד ב”סביבה הטבעית” שלהם.

ראוי לציין כי ילד עשוי להשתפר בהתנהגותו כבר בתקופה של חודש עד 3 חודשים (למעט מקרים חריגים). הדבר יקרה בתנאי שהורים רוצים בשנוי ועושים את כל מה שהמטפל יבקש מהם לעשות.

כמה פגישות צריך לקיים?

בדרך כלל מומלץ לקיים בין 4 עד 12 פגישות (כל מקרה לגופו).

הדרכת הורים מתבצעת על ידי מיטב אנשי המקצוע של מרכז טיפול פסיכולוגי מצפן.

מאמרים בנושא

אתם מוזמנים לקרוא מאמרים בנושאים: "התמודדות עם בעיות משמעת אצל ילדים" ,

התמודדות עם ילדים עם צרכים מיוחדים

לקביעת פגישה או לכל שאלה:
טלפון: 03-9444-104
דוא"ל: info@matzpen.co.il
או דרך טופס יצירת קשר, שנמצא בכל דפי האתר מצד שמאל.